Een weerbare overheid

  Onderstaand bericht is op 20 december verschenen in de bijlage Analyse Veiligheid bij het Financieel Dagblad.

  Ambtenaar wíl criminelen niet onbewust faciliteren!

  Een integere overheid vereist integere ambtenaren. En dat is precies wat de meeste ambtenaren willen zijn. Daarom is het schrijnend dat veel gemeente ambtenaren slecht beschermd worden en daardoor onbedoeld en onbewust, een makkelijke prooi zijn voor criminelen.

  Door Amos Gomes de Mesquita

  Bij criminelen denken we aan ‘zware jongens’. En als we het over maffiapraktijken hebben, zien we ‘mannetjes’ voor ons, die voor je winkel gaan ‘posten’. Maar ook de lokale ondernemer in het dorp kan een crimineel zijn. Of denk aan een bewoner die zich voor een vergunning meldt. Criminelen herken je niet zomaar. Zij kunnen uiterst vriendelijk zijn en zich naast ‘hun praktijken’ ook inzetten voor de gemeente.

  Weerbare gemeente

  Daarom is het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van de risico’s die zij lopen, dat zij zich gesteund weten, dat kwetsbare functies geïdentificeerd zijn en dat de maatschappij zich herkent in de gemeente.  De weerbare gemeente is niet vatbaar voor infiltratie en beïnvloeding. Zij heeft haar processen, wetgeving (Algemene Plaatselijke Verordening) en beleidslijnen, op orde. Tezamen met de houding en het gedrag van een divers medewerkersbestand.

  Onbewust kwetsbaar

  Vanuit onze ervaring in de rol van project- en programmamanager ondermijning zien we dat alles begint met het creëren van bewustzijn. “In gemeenten waar wij komen, zien we dat ambtenaren zich niet realiseren hoe interessant hun positie is voor criminelen. Dat maakt hen onbewust kwetsbaar. En wat te denken van raadszetels? Het is voor criminelen uiterst interessant om beleid te beïnvloeden. Maar bijna niemand realiseert zich dat in veel gemeenten de deuren openstaan.”

  Ervaring

  “Uiteindelijk gaat het om houding en gedrag van je medewerkers en de mate waarin inwoners en ambtenaren zich in elkaar herkennen. Zij moeten elkaar vertrouwen, elkaar informatie willen geven en maatregelen willen accepteren. Dat vergt een aantal stappen die voor gemeenten lastig zijn om op te pakken naast het dagelijkse werk. Wij hebben hier veel ervaring mee en stellen die graag ten dienste van overheden!”

  Meer weten?

  Van Aetsveld leverde de programmaleider aanpak ondermijning in district de Markiezaten. De Gemeente Roosendaal vervulde namens het openbaar bestuur van acht gemeenten als zijn opdrachtgever. Van Aetsveld vervulde diezelfde rol binnen de gemeente Gouda. Daar is een programma opgezet en in uitvoering gebracht waarin aanpak en verhogen weerbaarheid samen komen. Van Aetsveld levert project, programma en verandermanagers, die vaak de functie van integraal projectleider vervullen. Daarmee wordt een rol ingevuld die de verbinding tussen organisaties vormt en samenwerking aanjaagt.

  Lees de hele bijlage bij het Financieel Dagblad.