Pieterkees Bom

  “Sportcoaching als leidraad voor project- en verandermanagement.“

  Vier keer achter elkaar haalde het voetbalteam van Zuid-Korea het WK voetbal. Het won echter geen enkele wedstrijd en liet geen sterke indruk achter. De spelers waren somber gestemd en hadden geen zelfvertrouwen.

  Gewoonten veranderen

  Dit was de situatie in 2000, krap twee jaar voordat Zuid-Korea en Japan gastland waren voor het WK voetbal van 2002. In die tijd vroeg de voorzitter van de Koreaanse bond aan Guus Hiddink of hij bondscoach wilde worden. Hiddink zei: ‘Ja’, maar hij gaf geen garantie dat Zuid-Korea de tweede ronde zou halen. Hij zei echter wel: ‘Ik zal de gewoonte van het Koreaanse voetbal om tijdens het WK geen wedstrijd te winnen, veranderen.’.

  Het onmogelijke presteren

  De ontwikkeling en de vooruitgang van het Koreaanse voetbal werd zijn visie. Hij droeg die visie uit. En formuleerde een doel. Namelijk het bereiken van de tweede ronde. Daarmee raakte hij de harten van de Koreaanse bond. Van zijn medewerkers én de spelers. Zuid-Korea haalde veel indrukwekkende zeges. En zou uiteindelijk doorstoten tot de halve finale. Iets wat iedereen vooraf voor onmogelijk had gehouden.

  Kenmerkende aanpak

  Kenmerkend voor de werkwijze van Hiddink is een aantal principes. De belangrijkste zijn:
  – een brede kijk en doelstelling
  – vergeet gisteren en schep een nieuw kader
  – versterk je grootste talent
  – van de sterkste word je sterker
  – een gedegen plan van aanpak.

  Naast deze uitgangspunten toonde Hiddink zich het ene moment als een onwrikbaar leider. En het andere moment als een coach met meerdere gezichten.

  Ervaring als sportcoach is mijn leidraad

  Zelf ben ik ook sportcoach, weliswaar van een ander kaliber dan Hiddink. Op basis van mijn ervaring als sportcoach ben ik van mening dat sportcoaching uitstekend als leidraad kan dienen in projecten en bij veranderingen in organisaties. Mijn interesse gaat uit naar verhalen zoals die van Hiddink. En ik bouw op mijn ervaring als leidinggevende, actief op het snijvlak van bedrijfsvoering en informatievoorziening.

  Ervaringen uitwisselen?

  Naast het voorgaande voorbeeld van Hiddink zijn nog talloze voorbeelden te noemen van nationale en internationale topcoaches. Allen hebben zij een grote verandering doorgevoerd. Heeft u ook zo’n voorbeeld? Dan zou ik het bijzonder leuk vinden het ook te horen. Bij voorbaat dank!