Gerrit Koch

  “Grote, lelijke programma’s en projecten“

  Mij boeit het mateloos om dingen met een groep mensen voor elkaar te krijgen die niet vanzelfsprekend zijn en waar iedereen trots op is. Vaak gaat het daarbij om essentiële ontwikkelingen of veranderingen voor de organisatie(s) die het betreft. Als extern projectmanager of programmamanager sta ik altijd in de keuken en ben ik nooit deel van het meubilair.

  Als adviseur daarentegen moet ik vooral analyseren waar de organisatie en de mensen staan, wat de ambities zijn en wat er nodig is om ze te ondersteunen in de ontwikkeling.

  Mijn bijdrage zal zich vooral richten op de toepassing van programmamanagement naast projectmanagement en verandermanagement en op de competentieontwikkeling van klanten in het uitvoeren en besturen van projecten. In die setting verzorg ik ook regelmatig trainingen en coachingsessies.

  Hulp

  Wat mij boeit, is dat Van Aetsveld als uitgangspunt hanteert dat een klant de talenten al heeft, maar onze hulp inroept om deze te richten en te ontwikkelen. Een ‘speciaalzaak in verandermanagement en projectmanagement’ is interessant in zijn vakmatige uitwerking.

  Het kwaliteitsimago is al opgebouwd, die lat ligt er dus vanzelf voor mij ook. Van Aetsveld zou wel eens het mooiste huis voor projectmanagers en veranderaars kunnen zijn!

  IPMA A

  De ontwikkeling van projectmanagement zowel in Nederland als internationaal gaat me aan het hart. Ik heb aan de wieg gestaan van de huidige IPMA competence baseline. Ik was de eerste IPMA-A gecertificeerde projectmanager in Nederland en ik ben lid van de editorial board van het international journal of project management en van de certificeringsboard in Nederland en van IPMA. Ondanks alle blabla vind ook ik het iedere keer weer spannend om een opdracht tot een goed einde te brengen.

  ‘Voortdurend op zoek naar de balans tussen je hoofd, buik en hart.’

  In de praktijk

  Ik doe graag grote, lelijke projecten en programma’s vooral als men al eens is vastgelopen. Graag help ik mensen en organisaties zich verder te ontwikkelen. Mijn belangrijkste opdrachten tot dusver waren:

  • Een miljoenenproject voor een groep autoleasebedrijven om een nieuw leasesysteem te ontwikkelen en de herinrichting van de bedrijfsprocessen te realiseren. Daarmee werd de turn around van een functionele naar een procesgeoriënteerde organisatie gemaakt.
  • De ontwikkeling en implementatie van een primair processensysteem voor één van de grootste politieregio’s.
  • Een € 30 miljoen millenniumprogramma in de sociale sector.
  • Een tijdskritisch project voor het Ministerie van Justitie om een nieuw systeem te ontwikkelen en in te voeren bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties om witwaspraktijken tegen te gaan.
  • Verschillende due diligences ter overname van bedrijven.
  • Een programma van zes maanden gericht op de volledige integratie van twee ICT bedrijven van 6.000 en 1.500 medewerkers.
  • Competentie- en organisatieontwikkelprogramma’s gericht op projectoriëntatie bij profit en not for profit organisaties zoals banken en verzekeraars, energiebedrijven, een universiteit, ministeries en ZBO’s.
  • Reorganisatieprogramma met implementatie van een nieuw bedrijvenregister, procesherinrichting en cultuurverandering.
  • Reorganisatie en herstart van een € 100 miljoen CRM programma.
  • Invoering van wereldwijde IPMA-certificering voor een groot oliebedrijf.
  • Professionalisering en organisatieverbetering van het werken in en rond projecten in een veelvoud van sectoren in bedrijfsleven en not for profit.

  Heb je vragen? Mail me gerust.