Annemarie Naujoks

  “Iedereen zei dat het onmogelijk was. Totdat er iemand langskwam die dat niet wist! Jos Burgers“

  In de 3,5 jaar dat ik werkte als productieleider bij verschillende Nederlandse theatergezelschappen heb ik nog nooit zoveel verschillende mensen ontmoet en zoveel geleerd. Over het maken van theater natuurlijk – in winderige weilanden en in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Maar ook over samenwerken, de kunst van het communiceren, op je strepen staan, loslaten, onbegrensde creativiteit en de kracht van positiviteit.

  Ander pad

  Toch vond ik het tijd voor verandering en vernieuwing. Een ander pad, met nieuwe bochten, zijpaden en uitzichten. Op mijn zoektocht vond ik dat ik eigenlijk niets wist. Ik had geen inhoudelijke kennis waar je iets mee kon buiten het theater. Als iemand aan mij vroeg wat mijn specialiteit of vak was en wat ik dan precies zocht, dan kon ik daar tot mijn grote ongemak geen goed antwoord op geven.

  Hetzelfde als theater

  Na een aantal maanden zoeken bereikte ik succesvol mijn doel. Hoe? Door hetzelfde te doen als bij de totstandkoming van een theatervoorstelling. Afstand nemen, met een frisse frisse blik kijken, kritisch vragen stellen en verschillende mensen in mijn zoektocht betrekken. Hierbij mocht ik uiteraard mijn drijfveren en mijn grenzen niet uit het oog verliezen. Inzet, een goede dosis lef, positiviteit en vertrouwen waren zeker nodig voor het mooie resultaat.

  Anders denken en doen

  Daarin ontdekte ik mijn kracht, mijn toegevoegde waarde. Ik breng geen specifiek inhoudelijke kennis mee, maar ik weet wel waar ik die kan halen, en hoe. Ik schrijf geen script en kan niet acteren, maar weet wel wat de regisseur wil, met wie, waar en wanneer. Mensen aan elkaar verbinden, vakkennis invliegen, plannen, helder communiceren. In oplossingen denken, doen wat je belooft en iedereen erbij betrekken en enthousiasmeren, dat is mijn vak.

  Voor mij is projectmanagement: creativiteit en betrokkenheid. Op een andere manier durven denken en doen. SAMEN!