Succesvol gebruik van Scrum buiten de ICT

  Bij een financiële instelling kreeg ik de kans om Agile en Scrum eens buiten de IT in te zetten. Het begon bij een team, waar ik Scrum in een business proces heb geïntroduceerd. Ik ben trots als ik zie hoe snel het team deze nieuwe werkwijze heeft opgepakt,  verantwoordelijkheid neemt en er ook nog veel plezier in heeft. De stakeholders kunnen continu prioriteiten bepalen doordat we in sprints van 2 weken werken. Het team weet waar het mee aan de slag moet en plant zelf door middel van planning poker.

  Betere planning door te pokeren

  Voor wie planning poker nog niet kent, het werkt als volgt. In een sessie worden problemen opgedeeld in activiteiten en vervolgens gepland. Ieder teamlid gooit hiervoor een kaart op met hoeveel tijd een activiteit kost. In de schattingen zitten regelmatig grote verschillen. De personen met de hoogste en laagste inschatting lichten hun keuze toe. Hierdoor komt nieuwe informatie op tafel en worden de activiteiten meer concreet. Vervolgens wordt een nieuwe ronde gespeeld en iedereen gooit opnieuw een kaart op, met natuurlijk in het achterhoofd de argumentatie uit de vorige ronde. Dit herhaalt zich totdat consensus is bereikt. Vaak is dit niet het gemiddelde, maar ligt de uitkomst dichter bij één van de uitersten.

  planning pokerkaartenHet resultaat van planning poker is een door het team gedragen planning van de komende sprint. De voortgang houden we vervolgens dagelijks bij op een scrumbord. Zo is in een oogopslag te zien of we nog op planning zitten of moeten bijsturen.

  Binnen de financiële instelling wordt gezien dat Scrum resultaat oplevert. Inmiddels rol ik de methode als best practice uit binnen 6 andere afdelingen en ook hier wordt de methode met hetzelfde enthousiasme ontvangen. Vorige week nog kwam iemand binnen bij de planning poker sessie met een hoody en een zonnebril op! Naast een goedwerkend proces brengt de aanpak ook meer fun op de werkvloer.

  Potje pokeren?

  Agile en scrum pas ik al jaren toe in projecten, omdat ik geloof in het centraal zetten van de klant, het team verantwoordelijkheid geven en incrementeel ontwikkelen van producten. Wil je een keer sparren over Agile/Scrum buiten IT? Neem dan gerust contact met me op. Mocht je interesse hebben in een set planning pokerkaarten, stuur een e-mail naar info@aetsveld.nl met je naam en adres en we sturen je graag een setje toe.