Projectmanager wisselen als het goed gaat? No way José.

  Hoe kan ik mijn projectmanager wisselen?

  Veel klanten doen veel projecten tegelijk. Vaak hoor ik bij hen dezelfde geluiden over hoe moeilijk het is om projectmanagers te koppelen aan nieuwe projecten. Dat klinkt als volgt.

  Herkent u uzelf?

  Ja hoor. Heb ik weer. Mijn lopende projecten mooi op orde. De juiste projectmanagers op de juiste opdrachten. Opdrachtgevers tevreden en projectmanagers voldoende uitdaging. En dan komt er weer zo’n heftige, uitdagende opdracht. Stevige klik benodigd met de directie zelf. Aan het begin veel creatieve verkenningen nodig. En vervolgens een lange periode van bouwen en beproeven. Hoog op de verlanglijst: snelle resultaten, heldere rapportages voor de board. Veel eigen verantwoordelijkheid en natuurlijk stimulerend voor de Agile transitie.

  Wie pakt het nieuwe project op?

  Te zwaar voor de bank. Prachtige uitdaging voor dat aanstormend talent. Geknipt voor mijn externe topper. Maar ik wil die de externe topper geen lange realisatiefasen meer laten doen. Ik heb tenslotte beloofd het aantal externen af te bouwen.

  Schuiven en combineren

  Dan maar weer mijn voornemens uitstellen? Oplossingen genoeg als ik maar meer kon schuiven en combineren. Mijn topper zet het project op. En als het goed en safe op gang is, kan de uitvoering wel overgenomen worden door het talent.

  Waarom van projectmanager wisselen nooit kan

  Ik hoor het de opdrachtgever al roepen : “Mijn projectmanager weghalen? En dan een nieuwe, met andere ideeën? Weer vertrouwen opbouwen? En direct een aanvullend budget, omdat de voorganger er niets van begrepen heeft? No way “. Even sparren met mij topper: “Klinkt goed, maar ik weet hoe dat gaat. Tuurlijk gaan ze met mij als starter akkoord. Leuke opstartperiode en als het gaat lopen, kom ik er nooit meer vanaf. En jij maar tegen me klagen dat ik me weer zo onmisbaar heb gemaakt”.

  Doorbraak nodig

  En zo blijft het bij het oude. Wisselen we alleen de projectmanager als die heeft geblunderd. Of het niet klikt met zijn team. Wat zit er vast en hoe doorbreek je dit?

  Profilerende projectmanager

  We hebben jarenlang veel gevraagd van projectmanagers. Steeds complexere uitdagingen. En steeds meer “vertrouwen”. Vertrouwen dat het bij die projectmanager wel in goede handen is. Met als gevolg een sterke profilering van die projectmanager. Je kan tenslotte maar beter afhankelijk zijn van jezelf dan van anderen. En zo hebben we een opwaartse spiraal gecreëerd.

  Hoe krijg je weer beweging?

  Wat is de eerste stap om weer ruimte te krijgen? Zet een groep van projectmanagers en opdrachtgevers eens bij elkaar. En laat ze samen verkennen hoe zij naar elkaar kijken en op elkaar reageren. Wat is vertrouwen? En hoe ontstaat dat? En dan? Laat je verrassen door de mogelijkheden die gaan ontstaan.

  Over Hans

  Hans Rozemuller zoekt naar taboes, mythes en vastgeroeste gewoontes. Zaken die ons onbewust weghouden bij mooie oplossingen. Hij helpt klanten met nieuwsgierigheid. Leert hen met respect naar zichzelf te kijken. En om nieuwe mogelijkheden neer te zetten naast wat er al is. Daarmee zorgt hij voor doorbraken. En uiteindelijk voor effectieve oplossingen. Bijvoorbeeld voor het taboe rondom wisselen van projectmanagers.