Verschillende sessies met thema duurzaamheid op de projectmanagementparade 2016

  Projectmanagementparade 2016

  Komt het thema duurzaamheid regelmatig voorbij op jouw werkvloer?
  Dan is een bezoek aan de projectmanagementparade 2016 zeker aan te raden! Duurzaam projectmanagement is een specialisatie van Van Aetsveld. Daarom verzorgt een aantal collega’s sessies tijdens de projectmanagementparade 2016. Hieronder sommen we alle duurzame sessies op. Graag tot dinsdag de 19e april bij de Projectmanagementparade.

  Projecten en project management office; een springplank naar een duurzaam resultaat

  Spreker: Ron Schipper
  De nieuwe missie van IPMA Nederland is: ‘Betere Projecten voor een Betere Wereld (BP4BW)’. De woorden ‘betere wereld’ duiden o.a. op een duurzame wereld. Dus kan een beter project een schakel zijn  naar deze duurzame wereld. De lijn doortrekken naar duurzame projecten en duurzaam projectmanagement is dan een logisch gevolg. Sommigen managen hun projecten al duurzaam of hebben er een aanvang mee gemaakt. Voor anderen is het nieuw en zit men aan het begin van een leerproces. Gelukkig is een aantal onderzoekers en ‘practitioners’ al enkele jaren bezig om duurzaam projectmanagement handen en voeten te geven. Zo lijkt het erop dat PMO’s wel eens een belangrijke stimulerende rol kunnen gaan spelen in BP4BW. Het wordt hoog tijd dat de projectmanager en de PMO-er meer kennis opdoen over de wereld vol mogelijkheden en verantwoordelijkheden die duurzaam projectmanagement heet. In de workshop van Ron Schipper neemt hij toehoorders interactief mee langs de meest relevante onderwerpen op dit gebied. De basis hiervoor is zijn boek ‘Duurzaam Projectmanagement’.

  Duurzaam opleiden. Wat is dat?

  Spreker:  Gilbert Silvius
  Wat is ‘duurzaam opleiden’? Is dat opleiden in groen projectmanagement? Of het dubbelzijdig printen van de syllabus? Of gaat duurzaam opleiden over gerichte persoonlijke ontwikkeling, zonder ‘verspilling’ van onderdelen die niet bij jou passen en afgestemd op jouw behoefte en jouw praktijk? Gaat duurzaam opleiden wellicht ook over een blijvend rendement uit opleidingen en trainen? En over ‘leren leren’, door te reflecteren op ervaringen en observaties? Neem de regie over jouw ontwikkeling en ontdek hoe opleiden ook kan zijn.

  Zelf aan de slag! Word jij een doener waar duurzaam over gesproken wordt?

  Met medewerking van: Ron Schipper
  De IPMA Communities PMO en Duurzaam Projectmanagement organiseren -onder leiding van Peter Faling en Ron Schipper- een interactieve workshop waarin deelnemers de duurzaamheidsaspecten van een concreet project vorm gaan geven. Hierbij is duurzaamheid de symbiose van meerdere van de 10 onderdelen van de IPMA missie ‘Betere Projecten voor een Betere Wereld’. De (permanente) PMO wordt in de positie van katalysator geplaatst in dit denkproces. De reden hiervan is dat het PMO de duurzaamheidsstrategie van de organisatie structureel kan vertalen naar inhoudelijke en procedurele aspecten die meegenomen moeten worden in individuele projecten. Waar wacht je nog op. Hier ervaar je hoe duurzaam projectmanagement in de praktijk werkt!

  Het draait om balans, brede kijk en context

  Spreker: Gerrit Koch
  Het gaat in ons vak om verbinden en de balans vinden tussen mensen, partijen, belangen, ervaringen en meningen. Ieder project vraagt om een goede analyse vooraf van de te bereiken doelen en resultaten en hoe je die realiseert en verzilvert. Je hebt een brede kijk op het project en de context nodig. Met de stakeholders zoek je naar de beste balans in de gegeven situatie wetende dat je gaandeweg toch zult moeten bijsturen. Vooraf regel je wel de voorzieningen om onderweg verrassingen te beperken. Een tour d’horizon langs duurzame projectkeuzes.

  Second Life en elektrameters, spannender dan verwacht …

  Dit wordt een duurzame ontdekkingsreis in projectvorm. Reisleider Ron Vuur laat deelnemers ervaren hoe het is om een oude elektrameter te demonteren. ‘Waar is dat goed voor?’, zul je denken. Dat is nou juist waar het om draait. In Nederland worden ongeveer 15 miljoen elektra- en gasmeters vervangen door slimme meters. Aanvankelijk wilde men deze oude meters verschepen naar China voor hergebruik aldaar. Mooi duurzaam toch? Maar er zijn veel meer kansen voor een nog beter project en uiteindelijk een betere wereld… Op dit moment werken werken ketenpartijen intensief samen en demonteren mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de oude meters. Teruggewonnen materialen en grondstoffen (koper, messing, aluminium) zijn voor 99% recyclebaar en worden hergebruikt in nieuwe producten, zoals kabelgoten voor ProRail die nu van bakeliet zijn.

  Duurzaamheid als onderscheidende rol in projecten: een praktijkcase bij ProRail

  Het is al bijna gewoon: Bijna elk bedrijf heeft in haar visie staan dat ze wil bijdragen aan een duurzamere wereld. Maar wat kun je er nou mee als opdrachtgever van een bouwproject? Aan de hand van een heel gewone case nemen we je mee naar de praktijk. Vragen als:

  • Hoe krijgen we draagvlak?
  • Hoe geven we concreet invulling?

  Door namelijk gebruik te maken van de procesaanpak ‘duurzaam GWW’, komen we tot zinvolle maatregelen en krijgen we inzicht hoe we met duurzame gunningscriteria in de aanbesteding het verschil maken. Levert dit dan ook wat op? In deze sessie gaat Camiel Meijneken van ProRail in op de behaalde duurzaamheidswinst en wat duurzaamheid heeft gedaan met de uitstraling van het project.

  Bekijk het hele programma van de Projectmanagementparade 2016.