De resultaatregisseur

Intervisie met je managers? Met de resultaatregisseur altijd een succes

Geef managers vaker applaus

Wanneer heb jij voor het laatst geklapt voor de managers in je bedrijf? Voor al die mannen en vrouwen bij wie wij onze dromen, uitdagingen en problemen kwijt kunnen? Die zich daar intens verantwoordelijk voor voelen en daardoor ’s nachts onrustig slapen, omdat ze het vaak spannend vinden en ze er niet aan kunnen wennen dat ze steeds vaker overdag op hun handen moeten zitten?
(zie: Ode aan de manager).

Niet dat die managers nou staan te wachten op applaus. Nee, applaus krijgen is voor resultaatgerichte managers een erg ongemakkelijke situatie. Liever wuiven ze complimenten weg en wijzen ze er fijntjes op dat er ook wel heel wat mis is gegaan. En als ze de waardering echt niet kunnen ontwijken, schuiven ze anderen naar voren die ook een bijzondere prestatie geleverd hebben.

Leren als beloning

Bij Van Aetsveld geven we elkaar regelmatig applaus. Tijdens intervisiebijeenkomsten vertellen we over de opdrachten waar we mee bezig zijn en kunnen we elkaar daar vragen over stellen.

Zo ontdekken we van onszelf en van anderen wat succesfactoren en verbeterpunten zijn. Bovendien kunnen we vanuit onze eigen ervaring collega’s helpen met dingen waar ze tegenaan lopen. Zo leren we van elkaar en een groter compliment kun je als projectmanager niet geven en niet krijgen!

Deze strategie van delen met elkaar is een uitstekende voedingsbodem voor ons werk bij onze opdrachtgevers. Door met hen ook het gesprek aan te gaan over wat er al bereikt is en wat nog verbeterd kan of moet worden, creëren we een lerende omgeving waarin we samen tot een goed resultaat kunnen komen.

Leren van elkaar leidt tot De resultaatregisseur

Deze jarenlange samenwerking tussen collega’s onderling en tussen collega’s en hun opdrachtgevers heeft veel bruikbare inzichten opgeleverd die we gebruiken om dit proces sneller en efficiënter te doorlopen.

Een enthousiaste groep collega’s heeft deze inzichten gekoppeld aan management-onderzoeken van het MIT en vele boeken en artikelen over leiderschap. Dit heeft geresulteerd in een instrument dat we De Resultaatregisseur noemen.

Dit is een verzameling van focuspunten die gehanteerd worden door de projectmanagers, leiders, portfoliomanagers en HR-verantwoordelijken voor agile teams.

De Resultaatregisseur is opgebouwd rond vier aandachtsgebieden:

  • de uitdaging – hoe zorg je voor directe power voor je uitdaging?
  • resultaat behalen – hoe borg en optimaliseer je de grootste kans op succes?
  • regisseren – hoe stel je het beste team samen uit al die mensen die een rol spelen?
  • delivery – wat is nodig voor een succesvolle delivery organisatie?

 

Intervisie met De resultaatregisseur

Bij intervisies lopen onze managers  tegenwoordig met hun collega’s langs een 15 meter lange wand, waar alle focuspunten op grote posters hangen.

Ze kiezen zelf een focuspunt waarover ze iets willen vertellen. Tijdens hun verhaal kunnen ze verrast worden door collega’s die vragen om naar een andere poster te gaan. Dan moeten ze ineens reflecteren op vragen als: Zit er vaart in? Moet je vertragen of versnellen? Achtbaan of zijwieltjes?

Maar ook: Heb je het lef om je teams te laten ontdekken of iets mogelijk is? Wie heeft jou al eens aan het denken gezet met een opmerking? Wat leverde dat je op? Gebruik je dogmatische agile coaches of geloof je meer in pragmatisme?

Wat levert De resultaatregisseur ons op?

Deze manier van kijken levert managers op die net zo makkelijk resultaat behalen in volledig gestructureerde projectomgevingen als in complexe situaties. Zij kunnen omgaan met combinaties van allerlei teams die soms allemaal een eigen ritme, werkwijze en volwassenheid hebben. Het zijn die managers, die ’s morgens met een team requirement-specialisten een pakket van eisen opstellen voor een nieuw te implementeren IT-systeem om ‘s middags net zo gemakkelijk mee te draaien in een kwartaal-planningssessie.

Benieuwd naar de focuspunten?

Wil jij het leren van je managers nieuw leven inblazen of ben je gewoon benieuwd naar de focuspunten? We hebben een verslag op deze site staan over een intervisiesessie. Wil je meer zien over de resultaatregisseur of heb je vragen? Lees hier meer over enkele praktijkvoorbeelden of neem contact op met één van onze consultants, bijvoorbeeld Jens Caljé of Koos de Heer. Of stuur ons een mailtje.