Programmacoaching

  Programma veel baat bij programmacoach

  Tijdens de Projectmanagement Parade 2017 organiseerde Van Aetsveld druk bezochte sessies over o.a. de best practice programmacoach bij: ‘Diversiteit, de kracht van het verschil bij de Nationale Politie’.

  Veranderkundige en projectmatige uitdagingen

  Projectleider en programmacoach Amos Gomes de Mesquita belichtte zijn rol als coach bij het diversiteitsprogramma van de Nationale Politie, De Kracht van het Verschil:

  “Als programmacoach richt ik me erop zo snel mogelijk een sterk team en een effectief programma neer te zetten. Ik zet mensen in hun kracht, focus op verantwoordelijkheden van het programma en van de lijn én stel vragen. Heel veel vragen. Ik ga nadrukkelijk niet op de stoel van de programmamanager of de projectleiders zitten. Het feitelijke antwoord op de vragen is voor mij dus minder relevant. Mij gaat het erom dat mensen in positie komen om van daaruit effectiever te zijn in hun rol, met de verantwoordelijkheden en de mogelijkheden die zij hebben.

  En daarbij helpt het als mensen in een veilige omgeving kritisch bevraagd worden met hun verantwoordelijkheden en de beoogde programmaeffecten in je achterhoofd. Vaak betekent het ook grenzen van verantwoordelijkheden inzichtelijk maken en helpen accepteren. Maar ook onderwerpen voor een opdrachtgever bespreekbaar maken en het stimuleren of afremmen van interventies. De rol van programmacoach staat feitelijk los van het programma.”

  Programmacoach op diversiteit en inclusie

  “Het toeval wil echter dat ik juist bij de Kracht van het Verschil ook gebruik maakte van mijn ervaring op diversiteit bij ABN AMRO en Rabobank. Maar dat was niet de reden waarom ik gevraagd ben voor deze rol. Die vraag kwam voornamelijk omdat mijn kennis en ervaring in de driehoek project-, verander- en communicatiemanagement ligt. En ik die ervaring heb opgedaan in grote organisaties met een centrale aansturing en decentrale verantwoordelijkheden.“.

  Verslag van de lezing

  Van Aetsveld zet regelmatig programmacoaches in bij ontwikkeltrajecten voor o.a. programmamanagement. Bekijk hier het videoverslag van de presentatie.

  Meer weten?

  Wil je eens van gedachten wisselen wat programma coaching voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.