Lokale gemeenschappen worstelen met aanpak ondermijning; niets doen is geen optie!

  Als vertegenwoordiger van een Nederlandse gemeente heeft u een grote uitdaging met de aanpak van georganiseerde misdaad (ondermijning). Dat criminelen het lokaal bestuur ondermijnen is geen nieuws meer. Feit is wel, dat er steeds meer over geschreven wordt. Valse concurrentie richt eerlijke ondernemers ten gronde, burgers worden bedreigd of de criminaliteit in gelokt. De maatschappelijke integriteit staat onder druk. Bestuurders onderstrepen de urgentie.

  Ondermijning in de media

  Recente voorbeelden halen vooral het probleem aan. Zoals dit artikel op de site van Nieuwsuur: Gemeentes worstelen met georganiseerde misdaad. En de VNG heeft het over sleuren en sturen: politie en lokaal bestuur in 2017. De integriteit staat onder druk, criminelen ondermijnen het lokaal bestuur. En Pieter Tops komt met een aantal analyses in zijn boek ‘De achterkant van Nederland’.

  Het beeld is duidelijk en het probleem ook. Dit weten wij al langer omdat wij al in verschillende projecten hebben gewerkt in het kader van ondermijning. De vraag die nog onbeantwoord blijft is, hoe kom je als gemeente in actie om het aan te pakken?

  Uw ondermijningsaanpak

  In de afgelopen jaren heeft Van Aetsveld ruime ervaring opgedaan in het aanjagen van de aanpak van ondermijning. Onze collega’s zijn actief bij gemeenten, politie en OM op dit terrein en boeken concrete resultaten. Voorbeelden? Overheden, belastingdienst, OM en politie pakken door onze bijdrage in programma Afpakken al samenwerkend steeds meer crimineel vermogen af. Met de inzet van een integraal programmamanager wordt lokale ondermijning succesvol tegengegaan in diverse gemeenten in Noord-Brabant, bijvoorbeeld door de leefbaarheid terug te brengen in de wijken met integrale handhavingsacties. En in enkele grote zeehavens zijn we aan de slag om gezamenlijke actie voor te bereiden.

  De complexiteit van ondermijning vraagt een multidisciplinaire aanpak. Om inzicht te krijgen en daarna door te pakken hebben verschillende overheid- en private partijen elkaar nodig. Als specialisten in samenwerken tussen organisaties en met gedegen kennis van de veiligheidsketen, zijn we als geen ander in staat u bij te staan. Gecombineerd met onze inhoudelijke expertise, die spreekt uit diverse hoofddocentschappen bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid, weten we hoe we samen tot actie komen.

  Interesse om de slagkracht tegen ondermijning in uw gemeente te vergoten? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

  Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.